Why would I not receive a 4-20 mA signal from the SOM on my Aquatrend Network?

Document ID

Document ID TE2032

Published Date

Published Date 12/03/2017
Question
Why would I not receive a 4-20 mA signal from the SOM on my Aquatrend Network?
Summary
Aquatrend Network and No 4-20 mA Outputs From SOM
Answer
Make sure the SOM is part of the network first. Press the Menu key on the Aquatrend interface, select Network Menu, and then select Review Net Connections. Then select List Network Devices, and look to see if the SOM is listed. If it isn't listed, and it can't be found when trying to add it to the network, the SOM needs to be manually unconfigured. After it is unconfigured, add the SOM to the network. If the SOM is part of the network, make sure the signal from the sensor, such as 1720D turbidimeter, is directed to the correct SOM Analog Output. Press the Menu key on the Aquatrend interface, select Network Menu, and then select Review Net Connections. Then select Recorder to Analog Out. If the correct SOM to sensor connection is shown, make sure the wires in the SOM are connected to the correct output. Pins 1 and 2 of terminal connector J3 are for Analog Out #2, and pins 3 and 4 are for Analog Out #1. If the networking and analog connections are correct, then go to the Sensor menu. Once there, select Recorder Setup, and choose the correct recorder that has been connected to the SOM. Check the Rec Min and Rec Max settings. If the Rec Min and Rec Max settings are correct, disconnect the wires on the SOM and connect a Digital multimeter (DDM) to the outputs. Then press the Menu key, and choose Other Device Menu, then select Output. Once there, select Recorder Output #1 or #2, and go through the full scale, half scale and zero scale tests to make sure the SOM is working.